Mor Tomás Solans, un dels grans referents del protocol a Espanya


Tomás Solans Gistau, Binaced (Osca) (1947-2024), magnífic professional de protocol en les comunitats autònomes, amb una trajectòria impecable i, sobretot, un referent nacional en el protocol d’Estat i autonòmic, ha mort el dia del patró d’Aragó.

En 1978 va formar part de la Presidència de la Diputació General de la preautonomia Aragonesa, al costat de l’Ángel Pérez, un altre referent del protocol. En aquell moment, va dirigir el protocol institucional d’Aragó, juntament amb els presidents de tots els partits polítics, fins a 2016.

Solans, va impulsar la necessitat de la disciplina del protocol. Des de llavors, ha sigut reconegut amb el Memorial Joan XXIII per la pau (1997); Medalla de les Corts d’Aragó (1999); Títol de Fill Predilecte de Saragossa (1999); Medalla de l’Educació Aragonesa (2003); Cruz de l’Orde Civil d’Alfons X el Savi (2007); Premi Drets Humans del Consell General de l’Advocacia Espanyola (2011); Premi XV Anys de l’Associació Espanyola de Recerca per a la Pau (2012); Premi “Aragonès d’Honor” El Periódico d’Aragó (2014).

Va ser un referent de l’autonomia aragonesa i un gran professional del protocol marcat per un estil en què les persones són el centre.

Des de l‘ACPRI volem fer memòria a un referent de la professió, com és el Tomás Solans i agrair-li la seva dedicació professional.