Parlem amb Ilm. Sr. Lluís Recoder, alcalde de Sant Cugat del Vallès


Lluís Recoder

Alcalde de Sant Cugatdel Vallès

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, és l’alcalde de Sant Cugat del Vallès desde 1999 i vicepresident cinquè de la Diputació de Barcelona.

Per el Sr. Juan Pablo Torrents-Faura

“El protocol és una eina de comunicació amb la gent.”

Lluís Recoder

Com i quan comences la teva activitat política?

L’any 1986 vaig ser elegit diputat al Congrés per primer cop, d’això en fa 23 anys.

Quina relació ha de tenir la política amb el protocol?

El protocol ordena la representativitat, tots hem de representar la institució que servim amb dignitat i acceptar que hi ha unes normes que s’han de complir. No ens ha d’allunyar dels ciutadans i les ciutadanes, és també una eina de comunicació amb la gent. Penso que complir amb les regles del protocol en absolut és contrari a ser propers i accesibles.

Què és per a tu el protocol?

Per a mi, com a alcalde, és una forma de prestigiar la institució que represento i com a persona, potser a vegades és una mica “pesat”: la corbata, donar importància a qui parla primer i qui parla l’últim, el cotxe oficial,  sempre que puc vaig a peu i m’agrada relacionar-me amb la gent d’una manera planera.

Un/a bon cap de protocol i relacions institucionals ha de ser…

Una persona que treballi amb rigor, amb una bona formació, que se senti implicat /da amb la institució, i que pensi que no treballa per a mi, sinó que treballa amb mi pels ciutadans i les ciutadanes i la institució que els representa.

Quin consell donaries a la gent que està estudiant Protocol o la que ara està començant en aquesta professió?

El més important és que coneguin a fons la institució per a qui treballen, i, en el cas dels ajuntaments, la població. També li diria que ha de ser capaç de tenir una certa improvisació perquè a vegades s’ha de modificar un programa en el darrer moment i per això cal saber prendre decisions davant dels imprevistos.  

Quina opinió tens del futur del Protocol i les Relacions Institucionals?

El protocol treballa qüestions de fons, però a través de les formes i en la nostra societat les “formes”, és a dir la imatge, cada vegada és més important. Crec que els experts en protocol seran cada vegada més necessaris. Teniu un bon futur.

El polític necessita d’un assessor en protocol o creu que tampoc no cal depenen del rang polític?

Em sembla que en general els polítics no tenim un assessor personal en protocol, més aviat són les institucions que, segons les necessitats que detecten, poden contractar un tècnic de Protocol. Segurament es dedicarà més a muntar actes oficials que a fer només assessorament protocol.lari a un polític en concret.

Ens pots explicar alguna anècdota o situació més compromesa que has viscut relacionada amb el protocol en un acte com alcalde o diputat?

En una recepció a ciutadans europeus, per deferència, em vaig aventurar a dir unes frases en alemany, idioma que desconec completament. Em van dir com ho havia de pronunciar i m’hi vaig llançar. Crec que cap dels alemanys presents va entendre res del que vaig dir. I en un viatge a la Xina vaig copsar fins a quin punt el protocol pot condicionar la relació entre institucions, fins hi tot és important el color de l’envoltori dels regals!

Ens pots donar algun consell?

No sé si jo us puc donar consells a vosaltres, però si que us demanaria que treballeu pensant que les institucions han d’estar per sobre de les persones que les representem. També us demanaria que innoveu, que feu un protocol pel segle XXI, sobretot en el cerimonial. Doneu també protagonisme als ciutadans i ciutadanes, a les entitats cíviques…En definitiva, no penseu només en les autoritats que presideixen un acte sinó en tots els que hi participaran.

Què et sembla una associació tant nova com la nostra, nascuda al 2007?

He entrat al vostre web i pel que he pogut veure, em sembla una molt bona iniciativa. Tant de bo que sumant esforços, compartint experiències i treballant en comú com ho esteu fent, arribeu a ser el Col.legi Pofessional de Protocol i que aconseguiu que es reguli i es conegui millor aquesta professió, que ara encara és molt nova però que cada vegada serà més necessària. Endavant i molta sort !

Descarregar arxiu