I Congres Nous Reptes en els Esdeveniments Esportius


strong>El I Congrès “Nous reptes en els esdeveniments esportius”senta les bases de la investigació al sector

La trobada va tractar les temàtiques relatives als elements culturals, l’impacte social, econòmic i turístic, el place branding i l’accessibilitat als esdeveniments esportius.
Va comptar amb Experts d’alt nivell al sector, com Alfredo Joven, Javier Sobrino o el secretari general del Comité Olímpico Español (COE), Víctor Sánchez, entre d’altres.
El congrés  va tenir lloc els dies 20 i 21 de març, a la seu de Ferraz de la Universidad Camilo José Cela.

ENLLAÇ VISUAL DEL PRIMER CONGRÉS "NOUS REPTES EN ELS ESDEVENIMENTS ESPORTIUS"


22 de març de 2015.- Gairebé un centenar d’assistents es varen donar cita els dies 20 i 21 de març al I congrés “Nous reptes als esdeveniments esportius”, per debatre sobre la situació del sector en aquesta tipologia de fets i el seu futur. D’aquesta manera el Grup d’Investigació sobre Esdeveniments Cultruals i Esportius (GiEvCuDe), organitzador d’aquest esdeveniments, aconseguia posar en comú un dels seus principals propòsits: fomentar la investigació al sector dels esdeveniments esportius al nostre país i reforçar d’aquesta manera el rigor científic que es mereix la professió de l’organització d’aquests tipus d’actes.

L’àmplia visió dels investigadors del GiEvCuDe sobre aquest àmbit i la seva dilatada experiència com a professionals de l’organització d’esdeveniments esportius, entre els quals destaquen els Campionats del Món d’Esgrima a Lisboa (2002), els XV Jocs Mediterranis d’Almeria (2005), campionat d’Europa de Bàsquet (2007), l’Open de Tennis de 2010 o el Goldcup CONCACAF de 2013, han motivat clarament l’organització d’aquesta innovadora cita dins del sector.

Per la seva banda, i en el ferm compromís per l’estudi i la investigació sobre l’esport de la Universitat Camilo José Cela, aquesta trobada ha servit de gran oportunitat per a docents, investigadors, professionals i estudiants de la creixent indústria d’esdeveniments, on compartir coneixement i aportar experiència a través de la presentació de comunicacions o bé de l’assistència al congrés.

Participació d’un nivell elevat d’experts

El congrés, que es va celebrar a la seu Ferraz de la UCJC (C / Quintana, 21), va comptar amb un format molt innovador: durant els dos dies de jornades, es van posar a disposició dels assistents quatre panells temàtics, on el públic era el principal protagonista dels debats. El primer d’ells, va abordar la importància dels elements culturals en els esdeveniments esportius, posant sobre la palestra el valor afegit de les arts escèniques en aquest tipus d’actes (cerimònies d’inauguració i clausura, exposicions, concerts …). En segon lloc, li va tocar el torn a la valoració de l’impacte social, econòmic i turístic que representen les competicions esportives, analitzant l’abast que la celebració d’un esdeveniment esportiu pot arribar a assolir en benefici de l’emplaçament on té lloc. En aquest sentit, van ser molt interessants les aportacions referents al sector del voluntariat en aquests esdeveniments, la solidaritat en l’esport, les retransmissions via streaming i la influència que fins ara ha tingut la dona en l’esport (comunicació oferta per la campiona d’Europa d’atletisme, Nuria Fernández).

A la jornada de la tarda, aquest congrés va comptar amb l’excel·lent participació d’un dels grans professionals en diplomàcia esportiva, Javier Sobrino, qui va donar unes claus molt interessants de la importància d’aquesta per l’anomenat sport plau branding, i la seva influència en la conformació de la marca país, marca territori i marca ciutat.

El segon dia va voler centrar-se en un tema que, afortunadament, cada dia es va considerant com a clau en l’organització de tot tipus d’esdeveniments. Ens referim a l’accessibilitat en l’esport. En aquest panell, on es va comptar amb experts de la talla del Dr. Juan Luis Paramio, qui va fer les seves aportacions sobre la situació i requisits de les instal·lacions esportives en matèria accessible, i Luis Leardy, director de Comunicació i Relacions Externes del Comitè Paralímpic Espanyol , fent èmfasi en la funció dels esdeveniments esportius com a eina de difusió d’èxits i valors. Sens dubte, va ser un dels panells que més debat va generar dins del congrés, -moderat pel també expert, Dr. Joan Carles Segòvia, coordinador de la Càtedra Olímpica de la UCJC-, i que se suma a la recent iniciativa d’aquesta institució juntament amb el Comitè Paralímpic Espanyol, amb el que recentment ha signat un acord marc de col·laboració per difondre els valors de l’esport de persones amb discapacitat entre els membres de la comunitat educativa i la població en general.

La sessió d’inauguració, presidida per la directora del grup de recerca, la Dra. Marta Rico Jerez, director de l’Institut Universitari de Protocol i del Grau de Protocol i Organització d’Esdeveniments de la UCJC, el Dr. Carlos Font, i, com convidat expert en l’organització d’esdeveniments esportius -com la Final de la Copa Davis Sevilla 2014 o els Jocs esportius de l’Estret, entre d’altres-, el catedràtic de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC Lleida), Alfredo Jove, que va voler introduir les jornades "generant idees des de diverses mirades.

El colofó a aquestes jornades vi de part de la institució referent en l’esport nacional: Víctor Sánchez, secretari general del Comitè Olímpic Espanyol (COE), qui va centrar la seva presentació en una proposta de full de ruta per al futur dels esdeveniments esportius.

Les conclusions principals

Complint amb els objectius, el I Congrés "Nous reptes en els esdeveniment esportius" va ser una trobada per a l’intercanvi de coneixement en les disciplines tractades, on van ser molt nombroses les aportacions que tant conferenciants com assistents van oferir en aquest camp de la investigació.

Els resultats d’aquesta trobada científica seran publicats en actes, així com les comunicacions dels diferents participants. No obstant això, ia manera de conclusions, els principals aspectes que es van destacar durant la celebració d’aquest congrés van ser els següents:

Elements culturals:

La integració dels elements culturals en els esdeveniments esportius ha de seguir fomentant, i els organitzadors han de tenir en compte que els professionals de les arts escèniques tenen un gran valor d’aportar en aquest tipus de celebracions (encara que no siguin les grans estrelles -o si , també-). Els pressupostos, en aquest sentit, han de ser valorats.

Impacte social, econòmic i turístic:

El voluntariat -tema que va suscitar un interessantíssim debat- és un fenomen al qual ha de prestar atenció, unint recerca i experiència, ja que els resultats de les anàlisis donaran perfils concrets als quals centrar els nostres esforços. La solidaritat és una via de l’esport amateur, però, no per això, hem d’oblidar les bones pràctiques en l’organització d’aquesta tipologia d’esdeveniments.

Les retransmissions via streaming són una eina factible també per als micro-esdeveniments esportius, ja que el seu ús pot tenir un retorn econòmic directe.

L’esport femení ha tingut grans dificultats per obrir-se camí en els esdeveniments esportius. S’ha avançat molt, però el camí no ha acabat.

Place branding:

La diplomàcia esportiva és un dels aspectes més importants a tenir en compte en les relacions internacionals.

L’accessibilitat:

L’accessibilitat en l’esport va més enllà de les instal·lacions i les infraestructures. Des de l’organització, s’ha de tenir en compte l’atenció dels professionals a les persones amb discapacitat. Esdeveniments per a tots.

Així, considerem tres punts fonamentals per afrontar els nous reptes en els esdeveniments esportius:

1. Integració de la investigació amb l’experiència professional.

2. Ús de noves eines per a la difusió dels esports minoritaris, de l’esport femení i de l’esport per a persones amb discapacitat.

3. Formació especialitzada i qualificada dels organitzadors d’esdeveniments esportius.

Finalment, des del Comitè Organitzador del GiEvCuDe, encapçalat per la Dra. Marta Rico Jerez, volem agrair el suport d’institucions com el Comitè Olímpic Espanyol (COE), el Comitè Paralímpic Espanyol, l’Associació Espanyola de Protocol (AEP), l’Associació catalana de Protocol i Relacions Institucionals (ACPRI) i, per descomptat, a aquesta casa, la Universitat Camilo José Cela.

            

El Grup de Recerca sobre Esdeveniments Culturals i Esportius del Grau en Protocol i Organització d’Esdeveniments de la Universitat Camilo José Cela sorgeix amb l’objectiu de conèixer aquests dos sectors de manera independent, tant des del punt de vista organitzacional com la influència de les activitats culturals en el marc dels esdeveniments esportius..