“En protocol no podem quedar-nos mai encallats”


Juan Carlos Gafo

Cap de Protocol de la Presidència del Govern de l’Estat

Per la Sra. Pilar Guinovart

“En protocol no podem quedar-nos mai encallats.”

Juan Carlos Gafo

Quina és la teva trajectòria professional, com comences i com arribes a ser el cap de protocol de la Presidència del Govern?
Em vaig llicenciar en dret, i vaig estar exercint d’advocat. Després vaig emprendre la carrera diplomàtica que vaig finalitzar l’any 1991.
Vaig estar treballant al Ministeri d’Afers Estrangers fins l’any que va guanyar les eleccions José Luis Rodríguez  Zapatero. Va ser aleshores quan em varen cridar des de la Presidència del Govern i em van oferir el càrrec de cap de protocol, càrrec que continuo exercint des de l’any 2004.
 
Per què et vas dedicar al protocol?
Simplement perquè em va semblar una oferta molt interessant.
 
Trobes que el protocol ha evolucionat des dels teus inicis?
Sí, crec que s’ha tecnificat, i que s’han tingut molt en compte tant les noves tecnologies com d’altres aspectes fonamentals dins de l’àmbit del protocol; com ara els Departaments de Premsa, de Comunicació i de Seguretat, que van molt lligats en l’execució dels actes.
 
Creus que existeix alguna possibilitat de modificar o actualitzar el Reial Decret 2099/83, de precedències de l’Estat perquè es contempli la nova realitat del país?
Realment, crec que existeix tant la possibilitat com la necessitat, però el problema que hi veig és que no és el moment polític precís per a fer-ho. El moment oportú encara no ha arribat.
 
Per a tu, quines són les característiques més importants que ha de tenir un bon cap de protocol ?
Pel que fa a les qualitats personals, crec que el més important és tenir molt de sentit comú, a banda de ser tolerant i discret i actuar sempre amb molta naturalitat; calen la diplomàcia i la psicologia, sense descuidar la presència física que també és molt important.
Pel que fa a les qualitats professionals, crec que el més important és tenir un bon coneixement de tot el protocol en general; tenir una formació cultural molt àmplia i coneixement de varis idiomes, així com estar al dia en els avenços de les noves tecnologies.
 
Quines són les tasques més importants que duus a terme ?
Bàsicament, m’ocupo de totes les activitats del president del Govern, excepte les privades i les del partit. L’acompanyo en tots els viatges nacionals i també a l’estranger. També m’ocupo dels actes de les Vicepresidències 1ª i 2ª del Govern.
 
Quanta gent sou en el teu equip?
Som 7 persones. Jo com a cap de protocol, 2 subdirectors i 5 tècnics. A més a més comptem amb15 persones de suport al Departament d’Administració.
 
Quina és la teva relació amb la gent del teu equip?
Molt bona. Excel·lent!
 
Quina és la teva relació amb els caps de protocol de les diferents CC.AA.?
També és excel·lent! Justament acabo de venir de les II Jornades de Protocol de Caps de Protocol de l’Estat a Palma de Mallorca i la veritat és que hi ha molt bona relació i entesa entre tots nosaltres.
 
Què et sembla la creació de l’Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals (ACPRI)?
Em sembla una iniciativa molt positiva, ja que coordina esforços i sinèrgies; i es pot crear amb la finalitat de sensibilitzar a la societat sobre la importància del protocol.
 
Quin consell professional ens donaries per a la nostra Associació?
Que busquéssiu sempre obtenir la màxima professionalització en la realització dels actes de protocol, sobretot per a no quedar-vos mai encallats; gaudir d’un bon coneixement dels avenços i procurar tenir una acurada formació tècnica i uns reciclatges constants per estar sempre al dia.
 
I ja per acabar un petita curiositat… el President Zapatero ha manifestat ser del Barça, tu també ho ets?
No, en això no congeniem gens, jo sóc del Reial Madrid! Molt, molt del Reial Madrid!, però vaig estar a la final de la Champions a Paris l’any 2006 i, aleshores, sí que anava a favor del Barça.
 
Juan Carlos moltes gràcies i, com dieu vosaltres, “¡Hasta luego!”.

Descarregar arxiu