strong>“Res no és alié al Protocol”
“L’autenticitat és esència i origen del Protocol”
“Norma, tradició i sentit comú són els tres principis del Protocol!”
Carles Cortina Riu
Carles Cortina ha pronunciat aquest matí la conferència inaugural de l’inici de curs per al Grau Oficial en Protocol i Organització d’esdeveniments que imparteix l’Escola Universitària de Turisme Felipe Moreno. "Prototur, aproximació al turisme i el Protocol al segle XXI" ha estat el títol d’aquesta ponència.
Cal recordar que la EUTFM, adscrita a la UIB, és la quarta universitat d’Espanya que imparteix aquest grau oficial i la primera del país que ho fa des de la disciplina del turisme.
Carles Cortina Riu és Secretari de l’Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals. Ha ocupat nombrosos càrrecs en administracions públiques i empreses privades, com és el cas de l’Ajuntament de Berga a Barcelona o l’empresa Carbons Pedraforca. Carles Cortina ha escrit 3 llibres, 13 monografies i 33 articles sobre Protocol, Cerimonial i Relacions Institucionals i és un referent professional per a aquestes disciplines a Espanya.
La conferència de Cortina ha comptat amb la participació de Miquel Àngel Limón, President de l’Associació de Protocol i Assessors de Comunicació de Balears i del Dr. Antonio Bruyèl, director acadèmic de l’ETB, que han presentat a l’eminent ponent.
Cortina ha lloat les virtuts del turisme sostenible, com a intercanvi de cultures, foment de la interrelació, la col·laboració i la generació de marca; incidint de manera especial sobre les virtuts de la creativitat, el dinamisme i la innovació, inherents al Protocol i al Turisme.
Segons Carles Cortina, el Protocol ha estat omnipresent al llarg de la història en l’estructuració dels pobles i les civilitzacions, una ciència que engloba un cúmul de conceptes associats com el cerimonial, la pràctica social diària, les normes o els acords. En paraules de Cortina, "el Protocol està arrelat en la vida social, com a instrument que propicia la convivència i estableix l’essència del sistema". Per Cortina, "el Protocol és el resultat de la història i els costums, i estableix les regles que han de definir els nostres actes i convivència". El Protocol, ha assenyalat Cortina, "ha de servir per donar a cadascú el que li correspon en funció de la seva representació i ha de propiciar la resolució dels problemes".
Cortina ha recordat que el Protocol abans era sinònim d’institució, però factors aliens a la professió com l’assignació de càrrecs de confiança i l’intrusisme professional han suposat grans impediments per a la seva progressió en les entitats públiques, alhora que han abocat l’expansió del Protocol a altres responsabilitats més enllà de les institucionals.
Cortina ha enumerat les principals dificultats amb les que es troba el Protocol en els nostres dies, com la solitud del professional de Protocol, la "orfandat" per part de les administracions, la manca de connexió entre les entitats, la manca d’una veu autoritzada " que parli en nom de tots els professionals ", la formació continuada o el reconeixement i respecte per la professió.
Com solucions, Carles Cortina ha recomanat la comunicació i interrelació de tots els professionals, les aportacions personals de cadascú per trobar solucions globals, l’ús de les noves tecnologies, el tracte personal basat en un estil propi, la inscripció dels professionals en les associacions, la participació i suport de les iniciatives, la reivindicació i actualització dels textos legals, la formació continuada i la col·legialització.