Carles Cortina presenta el seu llibre a Madrid


strong>La delegació del Govern de la Generalitat a Madrid va ser l’escenari on es va fer la presentació del treball de Carles Cortina “El ceremonial de la Patum. Del Corpus Christi a la plaça Cremada” la tarda del dijous 15 de gener de 2015.

Davant unes 30 persones que omplien la sala on es feia la presentació l’acte va començar amb la benvinguda que va fer el secretari de la delegació, Juan Felipe Vicario i la presentació per part del president de l‘Associació, Josep Solà, qui després d’explicar què és ACPRI va presentar cada un dels ponents que glosarien l’obra.

Va començar en Jordi Royo, autor del pròleg del llibre qui va fer una excel·lent exposició del treball (que també es pot veure el pròleg), després va ser l’autor, en Carles Cortina qui va desgranar l’obra fil per randa, després de fer una menció al nom de la seu on es feia l’acte. La clausura la va fer el Carlos Fuente, Presidente del Instituto Universitario de Protocolo y del Grado y Postgrado en Protocolo y Organización de Eventos de la Universidad Camilo José Cela, Sr. Carles Cortina.

Es tracta del treball de final de màster de Direcció de Protocol, Producció, Organització i Disseny de Esdeveniments, que l’autor ha cursat a la Universitat Camilo José Cela de Madrid. Una obra que, tal com descriu Cortina, "a diferència del que s’ha fet sempre d’estudiar la Patum en temes d’història, de sociologia, d’antropologia, de folklore … aquest llibre analitza la Patum a través de les disciplines del cerimonial i del protocol, i alhora reivindica la seva importància en l’arrelament d’aquesta manifestació eucarística en l’ànima del poble ".

Estudia el protocol d’aquesta festa que, el 25 de novembre de 2005, va ser proclamada per la UNESCO com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

La Patum ha estat estudiada per la història, la sociologia, l’antropologia, el folklore, … i en aquesta obra és analitzada per les disciplines del cerimonial i del protocol, reivindicant la seva importància en l’arrelament d’aquesta manifestació en l’ànima del poble.

Aquest llibre és potser la segona obra que versa sobre la Patum en castellà ja que tota la bibliografia existent és en català o traduïda de l’original. El primer llibre existent en castellà és "El boig retaule de la Patum" de José Mª de Martín.

Aquest llibre interpreta la Patum a partir del seu cerimonial i del seu protocol. Analitza la presència d’aquests ingredients en el transcurs del temps. I, sobretot, posa en valor l’aportació efectuada al vessant protocol·lària per a l’arrelament i la projecció d’aquesta festa més enllà del seu marc en l’espai i en el temps.

Per sintetitzar l’evolució i la dessacralització de la Patum, l’autor del llibre ha compost dues partitures amb el mateix títol "El pas de la Custòdia" (El pas de la Custòdia), com marxa processional i com ball de gegants.

Apareix una magnífica col·lecció de fotografies de 1943 sobre els moments seqüencials de la processó com si es tractés d’una filmació.