Guillermo Basso de Ros
Cap de Comunicació i Relacions Públiques del Col.legi d Arquitectes de Catalunya (CoAC)
Llicenciat en Dret, amb estudis de Ciències Empresarials i d’Administració Pública Local, amb dos anys de preparació de les oposicions per a l’ingrés a la carrera diplomàtica. Ha dirigit un Centre Cultural a Miami, adscrit a la xarxa de centres de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional, i actualment treballa com a director de Comunicació i RR.PP. del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.
Per Sr. Juan Pablo Torrents-Faura
“Els idiomes i la gestió són les eines fonamentals per a un bon cap de protocol del segle XXI”
Guillermo Basso de Ros
Com i quan comences la teva activitat en el món de la comunicació i les Relacions Institucionals?
L’any 1995, quan entro a treballar al Gabinet de l’Alcaldia de Barcelona, que és l’òrgan de suport a l’acció política i institucional de l’alcalde.
Em podríes definir amb una paraula o frase què és protocol per a tú?
El marc en què es mou la representació oficial.
Un/a bon cap de comunicació i relacions institucionals ha de ser una persona….
…amb recursos, en sentit ampli, incloent-hi el temperament.
Quines noves disciplines/àrees/estudis creus que són necessàries per a un bon professional del Protocol i les Relacions Públiques del segle XXI?
Els idiomes i la Gestió.
El món del Protocol ha tingut la evolució que podries haver esperat?
Segurament sí, en general, en termes d’adaptació als nous temps, però no deixa de sorprendre’m la multiplicació del nombre de persones que s’hi dediquen, i conseqüentment la pluralitat de perfils que t’hi trobes.
Consideres que és lo mateix el concepte protocol que el concepte relacions públiques?
Per a mi, el Protocol inclou les relacions públiques però va més enllà amb els aspectes normatius i organitzatius que li són propis.
El protocol i les noves tecnologies: creus que fan la feina més fàcil o simplement diferent?
Crec que l’han fet més eficient, molt més productiva, però aquesta diferència ja ha estat descomptada. També la fan més exigent.
Ets sents valorat amb la tasca que desenvolupes?
Sí, la veritat és que sí, en el seu conjunt, com a feina de Comunicació que compren tots els instruments i mitjans de Comunicació: des de l’organització d’actes a la direcció de revistes, o de les pàgines web, o la relació amb la premsa.
Ens pots explicar alguna anècdota o situació més compromesa que has viscut relacionada amb el protocol?
Situació realment compromesa no en recordo cap. Hi ha un tema recurrent: els accessos a determinats espais que cal restringir en un moment concret sempre poden ser font d’una certa tensió amb algunes persones.
Anècdotes, moltes: coincidir al lavabo amb una autoritat, o haver de pagar a la Boqueria la mojama que volia comprar el primer ministre de Bòsnia Herzegovina perquè l’alcalde, que l’havia induït a fer-ho, resulta que no portava diners….
Quines tasques protocol.laries o de relacions institucionals porteu a terme dintre del Gabinet de comunicació i RR PP del Col.legi?
L’organització d’actes amb transcendència pública, com inauguracions d’exposicions, o jornades, quan compten amb la participació d’autoritats. No són excepcionals: els darrers dos anys hem tingut al president de la Generalitat de Catalunya i a l’alcalde de Barcelona pronunciant sengles conferències; la presència dels consellers Nadal i Baltasar no és rara; fa pocs mesos SAR la Infanta Cristina va inaugurar una exposició a la seu del CoAC … També, per exemple, dissenyem i organitzem l’acte solemne de distinció de col·legiats que se celebra anualment.
Que et sembla que, des de l’ocutbre de 2007, exisiteixi una associació com la nostra?
Un bon senyal: d’interès i d’utilitat.
Ens pots donar algun consell pel futur de la nostra associació?
Think big